Tuesday, September 28, 2010

Ikan Siakap Namprik Phou

0 Comments

Terdapat 3 fasa:
i) goreng ikan
ii) tumis tabur- taburan
iii) masak kuah


Bahan- bahan:

Ikan siakap (saiz sederhana)
Tepung jagung
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Cili merah & hijau
Serai
Daun limau purut
Sos ikan
Kicap
Sos tiram
Air kosong
Garam & gula

Cara- cara:

i) Goreng ikan
  • Ikan digaul bersama tepung jagung dan sedikit garam.
  • Ikan digoreng dalam 'deep fried' sehingga garing
ii) Tumis tabur- taburan
  • Mayang serai, daun limau purut, cili merah & hijau
  • Cincang bawang putih & halia
  • Tumis bawang putih & halia
  • Masukkan serai, limau purut, cili merah & hijau
iii) Masak kuah
  • Cincang bawang putih, halia dan bawang besar
  • Tumis
  • Masukkan kicap, sos tiram, sos ikan
  • Masukkan air
  • Tambahkan garam & gula.

0 comments:

Post a Comment